úterý 14. července 2015

Dobrodružství milovníka knih- Charlie Lovett

autor: Charlie Lovett
název v originále: The Bookman's Tale
název v češtině: Dobrodružství milovníka knih
série (orig/cz): -
díl v sérii: -
nakladatelství: Paseka
vydáno: květen 2014
počet stran: 352

Anotace
Peter Byerly vlastně ani nevěděl, jak se dostal právě do tohoto antikvariátu. Před devíti měsíci jím otřásla smrt jeho milované manželky Amandy, přestěhoval se ze Severní Karolíny na anglický venkov a doufal, že se tu znovu vrátí ke svému koníčku – sbírání a restaurování vzácných tisků. Když však otevře svazek z 18. století o shakespearovských podvrzích, vypadne z něj – Amandin portrét! Přestože akvarel očividně pochází z viktoriánských časů, podobnost je tak neuvěřitelná, že Petera posedne myšlenka přijít záhadě na kloub. Pátrá po stopách obrazu v historii a nakonec objevuje knihu, která by mohla s jednoznačnou platností říci, zda Shakespeare opravdu byl autorem svých her. Brilantní román o lásce a vzácných knihách tak prozkoumává i jednu z nejdráždivějších literárních záhad všech dob.

Hodnocení
Dobrodružství milovníka knih je bezpochyby zajímavou knihou. Je to příběh jednoho "zamilovaného blázna", který je zároveň "bláznem do knih" především těch starých a cenných. Nicméně po smrti své manželky je k té své druhé lásce dost apatický, dokud nezavítá do antikvariátu, kde v jedné knize nenarazí na akvarel ženy, která se podobá jeho zesnulé ženě jako vejce vejci. Tento objev jeho apatii trochu otupí a začíná nám hon za nalezením původu obrazu.
Kniha je rozdělena do kapitol. Přičemž kapitoly jsou uvozovány místem a časem. Setkáme se tak se s Peterem v současnosti, minulosti, ale třeba i se Shakespearem, jeho vrstevníky a dalšími body na časové přímce, které se autorovi hodily k vytvoření příběhu a zkoumané minulosti pro daný obrázek.

V první části knihy je hodně v popředí samotný příběh hlavního hrdiny, v druhé části už se více soustředíme na jeho pátrání. V závěrečné čtvrtině už se jedná doslova o dobrodružství, kde jde i o život.
Polibky byly disciplinované, jako všechno na Amandě, a to se Peterovi líbilo. Ten rychlý polibek byl pro něj zlatým hřebem každého dne, ale kdyby se zamyslel na tím, kam by to mohlo vést a jak by to mohlo pokračovat, pak by ho ovládl strach z neznámého a narušil by se klid, který Amanda vnesla do jeho života. (str. 97)

Všem lidem milujícím knihy bude hlavní hrdina nejspíš velmi blízký svou povahou- inteligentní ale introvertní se zápalem pro věc.

Ačkoli jsem si na počátku říkala, že jsem asi začala číst něco jiného než mi slibovala anotace- zase ta moje očekávání, já vím no- celkově se mi příběh líbil. Krásně spletitý, ačkoli od jistého okamžiku už se dalo docela snadno odhadnout vývoj a konec.

Taky se mi líbila myšlenka zasazení příběhu na anglický venkov, ačkoli hlavní hrdina byl Amerečan. Bylo to takové příjemné ozvláštnění.
Na stole ležel otevřený zápisník v potrhané kožené vazbě. Philip v něm našel starý recept na inkoust, namíchal si ho a teď do něj namočil brk. Pero lehce klouzalo po papíru a vykreslovalo tvary písmen přesně podle vzoru, který si Philip před sebou opřel. (str.278)
Nicméně konec příběhu už působil dosti přitaženě za vlasy a zdál se mi poněkud rychlý, jako by se autor snažil příběh co nejrychleji uzavřít a ukončit. I když na druhou stranu, by se dala kniha tak trošku přirovnat k Indianu Jonesi a spol. jen v knižním světě.

Konec konců kniha získává krásných 75 % a vřelé doporučení k přečtení. Obzvlášť pokud máte rádi Shakespeara (ačkoli toho tu zase příliš není) a honby za vyřešením záhad.

zdroj anotace a obrázku: goodreads.com 
proloženo citacemi z knihy

2 komentáře:

  1. Znie to celkom neokukane, už som zaregistrovala knihu, ale až tak ma nezaujala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně neokoukané to je. Mně popravdě zprvu zaujala lehce tajemnou obálkou. :D

      Vymazat

Díky za tvůj komentář.