středa 29. ledna 2014

Mladý Frankenstein


V pátek 17. ledna jsem měla možnost v předpremiéře zhlédnout nové muzikálové představení Městského divadla Brno nesoucí název Mladý Frankenstien.

Mladý Frankenstein je muzikálovou parodií na hororové snímky z počátku 20. století a inspirován stejnojmenným filmem. Není tedy divu, že se během představení chvílemi budete jak třást smíchy tak i strachem (ačkoli na ten strach bych přece jen moc nespoléhala).

Přednáška F. Frankensteina (M. Němec) o mozku
Příběh začíná úmrtím slavného Dr. Victora von Frankensteina. Mladý uznávaný doktor Frederick Frankenstein (naechává si říkat Franknstýn) se svým nechvalně proslulým předkem nechce mít nic společného, a tak je překvapen, že po něm dědí hrad v Transylvánii, do které vzápětí odjíždí. 


Mohlo by se zdát, že příběh je spíše pro děti (alespoň plakáty a označení komediální příběh tomu napovídají), ale tím se rozhodně nenechte zmást, je to přece parodie. Dětem zhlédnutí tohoto představení vůbec neuškodí.

Jak již jsem zmínila během představení se budete třást smíchy a to nejen díky komickými situacemi, ale i spoustou dvojsmyslů (těch tam bylo opravdu dost). Velkou salvu smíchu vyvolala i scéna, kdy jedna postava stojí se provazem kolem krku a začíná zpívat písničku, která začíná slovy: "Můj čas..." Pokračuje však jinak, než byste čekali, ale opravdu to v daném kontextu prostě většinu publika pobavilo.

Za zmínku, ale stojí zcela jistě všechny písně, které v představení uslyšíte. Po hudební stránce se muzikál povedl a na kvalitě tomu přidávají i standardně vysoce kvalitní provedení herců brněnské muzikálové scény.

Jelikož jsem se účastnila předpremiéry, vyskytlo se však pár drobných přeřeků, herci si holt ještě na počátku představení nebyli jisti v kramflecích, ale do těch 3 hodin strávených na jevišti se za chvíli krásně vžili.

Oživování  netvora
(J. Mach, J. Zedníček, S. Milfajtová, J. Musilová, M. Urbánek)
Nemohu jinak a musím vyzdvihnout výkon Jiřího Macha v roli Igora. Velký obdiv, jen chlapce musela po těch třech hodinách pekelně bolet záda a nohy z toho neustálého hrbeni a křivení nohou. Další asi dosti náročnou rolí bylo ztvárnění netvora. No uznejte sami, ale stepovací scéna v těch botách na té platformě. Myslím, že naučit se to vše vybalancovat dalo docela zabrat.

O taneční scény, které mám velmi ráda tu také není nouze. Obzvlášť povedená je ta stepovací na začátku druhého jednání (Nebo to bylo na konci prvního? Teď si nejsem jistá.)

Pokud se chcete královsky pobavit a užít si nevšední muzikálový zážitek, pak je Mladý Frankenstein zcela jistě pro vás to pravé. Ale pospěšte si.  Zatím jsou na programu jen další 4 přestavení a to poslední  bude 2. února.

Hlavní role ztvárnili:
Doktor Frederick Frankenstein: Jakub Zedníček
Netvor: Karel Škarka
Igor: Jiří Mach
Inga:  Sára Milfajtová
Elizabeth Benningová: Tereza Martinková
Madam Bletcher: Monika Světnicová
Inspektor Hans Kemp: Karel Mišurec
Poustevník, Dr. Viktor von Frankenstein: Martin Havelka
Ziggy: Jan Brožek


zdroj obrázků: www.mdb.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za tvůj komentář.