neděle 28. dubna 2013

Představ se! Moje oblíbené květiny


Představ se! je trošku netradiční meme z hlavy Erný.

Týdenní meme, kdy vám každý týden o sobě prozradím něco na téma, které Erný zveřejní u sebe na blogu.

Dnešní téma: Moje oblíbené květiny


Tak tohle mě trošku přinutilo se zamyslet. Asi to bude tím, že kytky všeobecně moc neřeším. No dobře líbí se mi, když kvetou venku na zahrádce a to ať to jsou povětšinou jakékoli v jakékoli roční době. Ale když se nad tím zamyslím, tak mám přece jen svoje favority.

Kopretiny patří mezi ty divoce rostoucí, když nám tak samy od sebe občas kvetly u babičky na louce, tak jsme se vždycky mohli pominout radostí. Jsou to krásně květiny a doteď, když je vidím tak se mé srdce zachvěje. To víte vzpomínky. No letos jsme pořídili semena kopretin, že si zkusíme udělat jejich květinový záhonek, tak jsem zvědavá jak to dopadne.

Jsou exotické, jsou aromatické a jsou to lilie, moje oblíbené řezané květiny. Miluji tu jejich omamnou vůni, kdy si je s oblibou dám do pokoje a jsem z nich pak mírně mimo, protože ta vůně je prostě silná, ale mě se líbí. A tvar jejich květu, to je prostě harmonie linií. 

V poslední době jsou hodně oblíbené a já na nich ulítávám. Aneb exotika v květináči nesoucí pojmenování orchidej. To jsou prostě úžasné květiny a těch barevných variací, obzvláště ty s ornamenty. Prostě krása. A doma jich teď máme asi pět. A krásně momentálně všechny kvetou. 

Na zahrádce mám pak nejraději podzimní astry, to je jednoduše úžasná květina. Sice moc nevoní, ale na pokochání pohledem je to víc než příjemné. :)

A abych nezapomněla na ty keříčkové. já prostě zbožňuju šeřík. Ano další šíleně aromatická květina. Ale samozřejmě má i zajímavé květenství, na které se krásně kouká. Oku prostě lahodí. :)

Představ se! Hračky


Představ se! je trošku netradiční meme z hlavy Erný.

Týdenní meme, kdy vám každý týden o sobě prozradím něco na téma, které Erný zveřejní u sebe na blogu.

Dnešní téma: Hračky


Tak jako každý i já jsem měla v dětství nějakou tu oblíbenou hračku. Asi první, hračku, na kterou jsem nedala dopustit, byla hadrová panenka. Tu mi dovezli, když mi byli tak dva, tři roky naši z Anglie. A jelikož měla růžovoučké oblečení, říkala jsem jí Růženka. :D To si pamatuji do dneška. Bývala to i přes množství dalších panenek moje nejoblíbenější. Tak si říkám, že bych ji mohla jít zkusit pohledat. :D

Další mojí hračkovou láskou byly (a stále jsou) plyšáci. Tím nejmilejším je malá plyšová sovička. Docela slušně vypadá jako Hedvika z Harryho Pottera, ačkoli je to plyšák s logem na ochranu zvířat. :)

No a samozřejmě se mi nevyhlo období, kdy jsem si hrála s bárbínami a autíčkama. :D

pátek 26. dubna 2013

Představ se! Písničky, bez kterých nežiji


Představ se! je trošku netradiční meme z hlavy Erný.

Týdenní meme, kdy vám každý týden o sobě prozradím něco na téma, které Erný zveřejní u sebe na blogu.

Dnešní téma: Písničky, bez kterých nežiji

Takovými písničkami bezpochyby jsou If today was your last day a Lulluby od mých oblíbených Nickelbacků.


Pak bych tu měla od Adele Rolling in the deep, nevím čím to, ale tahle mě prostě uchvátila.

Abych byla trošku mimoanglická, tak si místo v mém srdci našla i francouzská Prendre L'Air od Shy'm.

A jako pátou bych jistě zmínila Almost lover od Fine Frenzy.

Tyto výše uvedené jsou všechny dlouhodobější záležitostí. Samozřejmě by se jich našlo víc. Ale tohle je taková Top Five. I když v poslední době jsem se tak trošku zbláznila ještě do písničky Cold Coffee od Eda Sheerana. 

Představ se! Z čeho se mi dělá špatně


Představ se! je trošku netradiční meme z hlavy Erný.

Týdenní meme, kdy vám každý týden o sobě prozradím něco na t éma, které Erný zveřejní u sebe na blogu.

Dnešní téma: Z čeho se mi dělá špatně

Jelikož poslední dobou mám jen málo času, kvůli blížícímu se konci semestru a množství projektů k odevzdávání a tak celkově s blížícími se zkouškami s několika týdenním zpožděním tedy opět přidávám nějaký ten článek k meme Představ se! Snad mi to prominete.

Když jsem poprvé uzřela téma z čeho se mi dělá špatně okamžitě mne napadly hrubky. Ano já opravdu nesnáším hrubky, když je někdo napíše například v rozhovoru na ICQ tak budiž, ale v knihách nebo seriózních novinách(i když takových dneska moc není)? To je na mě už příliš, z toho je mi opravdu špatně.

Špatně je mi též z lidí, kteří vám "face to face" jak se říká "mažou med kolem pusy" a jsou samý úsměv, a pak vás u druhého pomlouvají. 

Z čeho se mi, ale teď opravdu dělá špatně je blížící se zkouškové a rozhodnutí o tématu bakalářky a tak celkově z budoucnosti. Ehh ano, menší osobní krize.

sobota 20. dubna 2013

Představ se! Vítejte sladkosti!


Představ se! je trošku netradiční meme z hlavy Erný.

Týdenní meme, kdy vám každý týden o sobě prozradím něco na téma, které Erný zveřejní u sebe na blogu.

Dnešní téma: Vítejte sladkosti!

Ach ano pojďme se věnovat cukrátkům, na kterých si ráda pochutnávám. A dávám tu svou Top 3!.

3. méďové a žížalky, prostě gumítci- a upřímně ukažte mi na někoho, kdo nemá rád tyhle gumové roztodivné tvary

2. oříšky a sušené ovoce v jogurtu a mléčné čokoládě- to já prostě můžu a zbožňuju

1. oříšky, semínka, sušené ovoce v medu- určitě znáte takové ty tyčinky ;) bývá to směska oříšků a semínek případně nějaké to ovoce v medu.

úterý 2. dubna 2013

Zorro

Fierushka má ráda kulturní život. A tak se po nějakém čase (naposledy byla na Louskáčkovi v prosinci) vydala opět do divadla. Tentokrát se jejím cílem stalo muzikálové představení Zorro v Městkém divadle Brno.
Zorro je muzikál s hudbou skupiny The Gipsy Kings, již určitě mnozí z vás znají. Asi nejznámější je jejich Bamboleo, které si můžete vyslechnout i v muzikálu. 

Muzikál vypráví známý příběh o Zorrovi, který bojuje za práva obyčejných lidí, kdesi v Kalifornii (v osadě Los Angeles). Tato legenda je zpracována zase o trošku jiným způsobem než známe z filmu. Začínáme se skupinou cikánů u ohně, kteří si začínají vyprávět příběh, který všichni známe.

Zajímavostí je, že většina písniček je přetextovaná do češtiny s tím, že několik frází zůstalo ve španělštině. Například známa Bamboleo je ale celá v češtině, kromě "bamboleo bambolea". A tuším, že i jedna písnička zůstala celá ve španělštině. 

Co se však musí nechat, účinkující se vyžili při španělských rytmech. Ty byly nejen vy tleskávány, ale i vydupávány/vytancovávány. A to musím uznat, není zrovna nejlehčí rytmika.

Ačkoli mi čeština ve španělských rytmech přišla poněkud zvláštní, celkový dojem z představení je nadšení. Pokud máte rádi Zorra a španělské rytmy, rozhodně vám doporučuji zhlédnutí.

zdroj obrázku: mdb.cz

pondělí 1. dubna 2013

Na čekačce 2.4



Více o projektu najdete zde

A je to tu, aprílové velikonoční pondělí se sněhem. Tedy čas opět zaktualizovat čekačkový seznam. A jak, že jsem na tom za březen?

Seznam jsem zredukovala o:  
  1. Tygrova stezka- Colleen Houck
  2. Zelená jako smaragd- Kerstin Gier


Mimo čekačkový seznam jsem se dostala do půlky
Žítkovské bohyně- Kateřina Tučková


Aktuální seznam na duben (a budoucnost) vypadá takto:
  1. Bouře mečů- George R. R. Martin (30 % přečteno)
  2. Kacíř a čarodějka- Philippa Gregory
  3. Banka těl: Mladší- Lissa Price
  4. Loď mezi hvězdami- Beth Revis
  5. Ďáblova kolonie- James Rollins
  6. Ztracený symbol- Dan Brown 
  7. Noční cirkus- Erin Morgenstern
  8. Chvíle před koncem- Lauren Oliver
  9. Pilíře Země- Ken Follet 
  10. Atlas mraků- David Mitchell
  11. Hostina pro vrány- George R. R. Martin