pátek 14. září 2012

Pouštní Kopí- Peter V. Brett


autor: Peter V. Brett
v originále: The Desert Spear
název v češtině: Pouštní Kopí
série (orig/cz): Demon Cycle/Démonský cyklus
díl v sérii: 2.
nakladatelství: Triton
vydáno: 2010
počet stran: 624


Anotace
Pouštní Kopí, pokračování románu Tetovaný, líčí střet dvou kultur, dvou světů. V jednom z nich, pohlceném válkou s démony, je nejvíce ceněna schopnost bojovat a život jednotlivce je bezvýznamný, druhý si lidského života váží nadevše a brání každého člověka. Ano, Osvoboditel přichází, ale který to je? 
 Arlen narozený do světa spoutaného strachem z démonů se rozhodl vzepřít osudu. Stal se z něj Tetovaný, osamělý bojovník, na něhož lidé hledí jako na spasitele. Arlenovou snahou je však lidem dokázat, že každý je za svůj osud i život zodpovědný především sám. 
 Kdo je tedy bojovník z pouště, který sám sebe prohlásil za Osvoboditele a vydal se na válečné tažení s cílem sjednotit národy v boji proti démonům? Kdo z nich má větší šanci, když démonské řady rovněž posilují…?

Hodnocení
Obálka je prostě dokonalá, člověku je hned jasné, komu bude tentokrát bude také přikládána velká pozornost. Celkově se mi líbí i prolnutí s "chranami" a fonty písma. A ladí i k předchozímu dílu.


Opět je na celém příběhu vidět, že má autor vše dokonale promyšleno. Začínáme hezky tam, kde se skončilo v prvním díle, ale s tím rozdílem, že se motáme kolem Jardira. Následně se dostáváme do kapitol, kde se seznamujeme s touto postavou blíže. Jeho dětství, dospívání a vlastně celkově, co všechno ho dostalo na místo kde je. 
Zemři dobře, modlil se, a jestli nenaplním naše sny za nás oba, zúčtujeme spolu , až na nebesích.
Inevera by Lady Butterfly (deviantart.com)
Po tomhle bližším seznámení s Jardirem a Abbanem, už se začínáme proplétat i dál příběhy postav známých z prvních dílů- Tetovaného, Leeshy, Rojera, Renny a dalších. Okruh postav důležitých pro příběh dost narůstá.
O pár hodin později, když mumraj boje už dávno utichl, prolomil noc pronikavý pláč. Rojer se podíval na plačící miminko a usmál se."Teď už nikomu nevymluvíš, že jsi opravdu Osvoboditel," utrousil.Tetovaný se na něj nevrle zakabonil a Rojer se rozchechtal.
Prostředí je vylíčeno tak dokonale, že vám příjde dokonale známé, reálné, jako byste na onom místě sami právě byli a rozhlíželi se okolo.

Nechybí ani trocha té akce s démony, kde se nám zjevují nové druhy. Je tu i láska, i když ne ta zcela pohádkového typu. A chvílemi i scény celkem erotického rázu. A hlavně spousta intrik, aby se lidé mohli dostat kam touží, nebo naopak ochránit své bližní.
S nemalými obavami hleděl Rojer na toho drvoštěpa, na toho nevypočitatelného obra, a váhal, jestli ho to má uklidnit nebo vyděsit. "Nech mne alespoň na záchodě v klidu."

Doufám, že je vám všem jasné a nebudete hledat v příběhu mezi hlavními hrdiny naivní teenagery, jsou tu už spíš starší hrdinové a dle všeho je to podle mě mnohem lepší a uvěřitelnější. Aneb nikdo se na vrchol přece nemůže vypracovat už v patnácti no ne?

Jediné dvě věci, které bych knize vytkla jsou překlepy,další četné malé chybičky  (No promiňte ale místo Arlen Alen je na mě trošku moc.) a další díl, že by měl vyjít až 13. února 2013 a to ještě v originále. Sakra.

Takže zasloužené 100% hodnocení a tedy 5 hvězdiček. Kniha si to určitě zaslouží.

Jen bych ještě na konec podotkla. Všimli jste si někdy rozdílu mezi tím, když knihu napíše muž a žena? To, kdo se ohlíží na jaké detaily? Celkem zajímavá věc.
A taky pozor vy slabší povahy, někdy jsou tu popsané do detailu mírně nechutné věci.

zdroj anotace a obálky: tridistri.cz
proloženo citacemi z knihy

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za tvůj komentář.