úterý 7. srpna 2012

Cinder- Marissa Meyer


autor: Marissa Meyer
název v originále: Cinder
název v češtině: Cinder
série(orig/cz): Lunar Chronicles/Měsíční kroniky
díl v sérii:  1.
nakladatelství: Egmont
vydáno: duben 2012
počet stran čj: 400


Anotace
Šestnáctiletou Cinder považuje většina lidské společnosti za nepovedenou hříčku techniky a její macecha za neúnosné břemeno. Být kyborg ale má i své výhody – mozkové rozhraní poskytuje Cinder nevšední schopnost opravovat věci (roboty, vznášedla, své vlastní nefungující součástky), díky čemuž se stane nejvyhlášenější mechaničkou v Novém Pekingu. Právě tato pověst přivede k jejímu stánku prince Kaie, který potřebuje před výročním bálem opravit porouchaného androida. Princ opravu v legraci nazve otázkou národní bezpečnosti, ale Cinder má podezření, že věc je mnohem vážnější, než jí je princ ochoten prozradit. Cinder touží udělat na prince co nejlepší dojem, ale se všemi plány je konec, když se její mladší nevlastní sestra a jediná lidská přítelkyně nakazí smrtelným morem, který sužuje Zemi už celé desetiletí. Macecha obviní z dceřiny nemoci Cinder a nabídne její tělo pro výzkum moru, což je „pocta“, kterou dosud nikdo nepřežil.

Hodnocení
Musím přiznat, že obálka se mi opravdu zamlouvá. Nejen, že má fialovou barvu a obrázek je podařený. Dobře, trošku větší Měsíc přehlídněme. Ale když na ni sáhnete tak je opravdu super, některé ornamenty a anotace na zadní stránce obálky je taky plastická. No prostě musím říct, že obálku jsem si zamilovala.

Jak už sám název napovídá a i anotace jedná se opět o nějaké to zpracování příběhu Popelky. Tentokrát však je naší Popelkou šestnáctiletá Cinder, kyborg. No úplného vysvětlení, co/kdo je to kyborg jsem se dočkala až asi po sto stránkách. Ale snad vám nebude vadit, když vám to prozradím. Kyborg je člověk, který měl nějakou nehodu při níž utrpěl vážné zranění. A jsou mu "nainstalovány"  náhrady jako např.: robotické končetiny. 



Nebude tedy žádným překvapením, když řeknu, že Cinder živí rodinu svou prací jako mechanička a má dvě nevlastní sestry. Co už bude možná trošku překvapující je, že ta mladší sestra ji má ráda.

Zajímavé je začlenění pohádkového příběhu do poněkud zvláštního prostředí. Ocitáme se v Pekingu, tedy lépe řečeno v Pekingu v budoucnosti, po 4. světové válce a na naší planetce existuje 6 států/společenství. Měsíc je obýván "přestěhovalci" ze Země. No prostě staré známé, ale v budoucnu a trochu jinak.

Silně na mě zapůsobil začátek, řekla bych, že je tu celkem dost technických věcí, ačkoli se zase příliš do podrobností nejde. Pokud tedy máte rádi pohádky i techniku, mohl by se vám tento příběh zalíbit. A celkové skloubení pohádkového příběhu s modernějším prostředím se také vydařilo.

Sice je celkem jasné jak se konec příběhu vyvine, ale v tomhle případě mi to ani nevadilo. Knížka se totiž čte opravdu krásně, dobře a rychle.

Kupodivu mi i sedla jazyková stránka. Nebyla nijak přehnaně nespisovná ani přímo učebnicová. Sice se v knize objevilo několik překlepů, ale kupodivu jich bylo opravdu jen několik. Zkrátka tak akorát na oddychové přečtení.

Sympatické byly i postavy samy o sobě ať už šlo o Pivoňku, Kaie, doktora nebo i samotnou Cinder. Svým způsobem dokonalí, ale přitom s nějakými těmi chybami, které běžní lidé mají. Dokonce se mi líbilo i vylíčení "záporáků", řekla bych, že možná byli i inspirováni skutečnými osobami. Ale těžko říct.

Kniha pro mě byla příjemným překvapením. Velmi čtivě napsáno, klasický příběh Popelky v jiném prostředí prostě zaujal a zaslouží si ode mne krásných 90 %.

Jsem zvědavá na pokračování, které se jmenuje Scarlet a má být na motivy Červené karkulky. Zajímavé je, že tato série by měla být tetralogií. A pokud bude každý díl nějakou pohádkou, jsem na to zvědavá. Po přečtení Cinder musím říct, že tento nápad se alespoň v prvním případě povedlo zrealizovat docela dost dobře.

zdroj anotace a obrázku: egmont.cz

1 komentář:

  1. To znie dosť originálne a zaujímavo.=) Rada by som si ju niekedy prečítala.

    OdpovědětVymazat

Díky za tvůj komentář.