pátek 27. dubna 2012

Strážci minulosti: Bouře začíná- Damian Dibben

autor: Damian Dibben
název v originále: The Storm begin
název v češtině: Strážci minulosti: Bouře začíná
série (orig/cz): History Keepers/Strážci minulosti
díl v sérii: 1.
nakladatelství: Egmont
vydáno: březen 2012
počet stran: 380


Anotace 
Jakeovi rodiče zmizeli a mohou být na jakémkoli místě na světě – a zároveň v kterékoli době v minulosti. Rodina Djonesových má totiž ohromující tajemství: patří ke STRÁŽCŮM MINULOSTI, tajné společnosti, která cestuje staletími a brání zločincům, aby zasahovali do dějin a přetvářeli si je po svém. Na začátku pátrání po rodičích je Jake vytržen z Londýna 21. století, přemístěn do Francie 19. století a dopraven do Bodu nula, kde se nachází ústředí společnosti strážců. Zde se seznámí s podivuhodnou skupinou agentů a vůbec poprvé uslyší o obávané rodině Zeldtových, která má v plánu zničit náš svět, jak ho známe…

 Minulost je v nebezpečí; jen Jake Djones ji může zachránit!

Hodnocení
Část chlapecké tváře v kapuci a v pozadí moře s plachetnicí a hrad na útesu. Tahle obálka má rozhodně šanci zaujmout. Ačkoli na první pohled nic neříká po přečtení knihy(nebo alespoň části), je nám však jasné, co je ona hora na útesu i loď zač. A všem nám asi bude jasné, koho má symbolizovat chlapecká tvář. Obálku tedy hodnotím jako povedenou. Zbožňuju to písmo, kterým je nadepsáno Strážci minulosti... I když obálka knihy, kterou vlastním nemá nahoře ten titulek o přeložení do 20 jazyků, naštěstí.

Celkově jednoduchá dějová linie, která však zaujme. Občas nastanou nějaké ty nečekané nebo i očekávané zvraty. Celkem působivá je zdejší myšlenka, kterou je uskutečňovaní cestování časem a spolupráce lidí z různých věků.

Já vím, že je to dáno tím, aby byly určité věci vysvětleny. Ale občas už se mi zdálo opravdu za vlasy přitažené, kolik vědomostí, zkušeností a znalostí měly ty 14-16 leté děti. Bez problému mluvit anglicky, francouzsky, německy a k tomu si přihodit ještě různé přízvuky, znát velké dějinné úseky do podrobna. Ano já vím, cestují časem už nějakých pár let, ale i tak. Přišlo mi to přemrštěné.

Kniha je určena zejména mladším čtenářům, takže téměř každá stránka má hvězdičkové poznámky pod čarou, které vysvětlují méně frekventovaná slova nebo překládají cizojazyčné fráze a slova, která se v textu vyskytla.
Já vím, ne každý to zná nebo umí, ale občas mi to prostě přišlo už příliš. Obzvlášť, když Mon Dieu, hodí do takovéto poznámky, kdykoli, když se to vyskytne. Myslím, že zrovna tohle si spousta lidí zapamatuje.
Na druhou stranu bych řekla, že tak jak na začátku těchto poznámek bylo opravdu hodně, ke konci to už bylo zredukované. Trošku to ve mně vyvolávalo pocit- Už se mi to nechce dělat, tak se na to vybodnu.

Vcelku se jedná o příjemné čtení, u kterého se nemusí mnoho přemýšlet. Děj se valí a vy jím jste ztrženi.
Nakonec tedy hodnotím 75 %.

zdroj anotace a obrázku: goodreads.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za tvůj komentář.