pátek 30. března 2012

Vykladačka smrti- Adriana Franklin


autor: Adriana Franklin
název v originále: Mistress of the Art of Death
název v češtině: Vykladačka smrti
série (orig/cz): Abandon/Vykladačka smrti
díl v sérii: 1.
nakladatelství: Jota
vydáno: 2010
počet stran: 400


Anotace
Soudní lékařka pátrá po vrahovi dětí ve středověké Cambridgi. Anglické město Cambridge, 12. stol., 4 zavražděné děti. Katoličtí měšťané obviňují své židovské spoluobčany a bouří se, avšak král Jindřich II. nad Židy vyhlašuje svou ochranu. Nečiní to z přátelství k nim - takový pojem je mu v podstatě cizí vůči komukoli - ale věří v zákon a pořádek a především se neobejde bez příjmů, které plynou do královské pokladny z daní židovských obchodníků. V naději, že vědecky podložené vyšetřování odhalí pravého pachatele, posílá Jindřich zprávu svému bratranci, králi sicilskému, mezi jehož poddanými jsou i nejlepší lékaři tehdejší Evropy, s prosbou, aby do Anglie poslal svého nejlepšího „vykladače smrti“, což je nejranější forma povolání zvaného v současnosti soudní lékař. Je vybrán mladý, leč geniální student z univerzity v Salernu, vynikající expert v oboru anatomie a v detektivní práci patologa. Nosí však jméno Adélie - k anglickému králi se vydává „vykladačka smrti“. V zaostalé zemi plné předsudků a pověr, jakou Anglie té doby je, hrozí Adélii nebezpečí na každičkém kroku. Když zkoumá oběti a pátrá po posledních událostech v jejich přervaném životě, musí přitom skrývat svou totožnost, aby se vyhnula obvinění z čarodějnictví. V tom jí pomáhá jeden z královských výběrčích daní, sir Rowley Picot, jenž má sám na vyšetřování osobní zájem. Jako bývalý účastník křižáckých výprav může být rytíř Rowley jak užitečným přítelem, tak i oním hledaným démonem. Stále intenzivnější pátrání vodí Adélii po temných cambridgeských uličkách podél řeky i za zavřené dveře kostelů i klášterů. Ale vrah se chystá k dalšímu činu… Kniha získala ve Velké Británii prestižní cenu Nejlepší kriminální román roku 2007 a stala se okamžitě bestsellerem.

Hodnocení
Obálka zaujme na první pohled- zjev knihy vázané v kůži s kostmi a "netopýrem" prostě zaujal. A kvůli tomu jsem vlastně tuhle knížku i vzala do ruky. A podle anotace zaujala ještě více. Právě onen vzhled knihy v kůži vázané dává tušit, že se nejedná o příběh odehrávající se v současnosti, ale spíše v době dávno minulé. A pokud by vám to nedošlo je tu i titulek. Kosti jsou také pěknou symbolikou, jelikož i díky kostem se Adélii podaří vypátrat vraha.

Chvílemi až děsivý příběh, který autorka umě zasadila do středověku. Vytvořila pěkný propletenec i se soudobými událostmi. Umě vykreslená atmosféra tehdejší doby. I když chvílemi trochu zdlouhavé. Příběh sám o sobě určitě zaujal a na konci jsem si opravdu říkala, že bych si ráda přečetla další díl ze série.

Množství postav je tu poněkud větší. A musím říct, že v některých jsem měla celkem guláš. Jména těch mnichů, křižáků atd. trochu mi trvalo než jsem se v nich zorientovala se vším všudy. Ale když se člověk pořádně začetl, tak to bylo v pohodě.
No trošku mi možná přišla prezentace tří cizinců přicházejících do Cambridge- Simon, Adélie i Mansur- trochu jako by nadřazená a příliš dokonalá. I když samozřejmě se sem tam nějaké ty záporné vlastnosti také vyskytly.

V knize se často objevují latinská či francouzská přirovnání nebo fráze. Většina jich je na konci knihy ve vysvětlivkách přeložena, jiné jsou přeložené i hned na místě.
Po stránce jazykové je tu opět spisovnou formou češtiny a "zvláštním" slovosledem snaha o navození atmosféry doby- a to pro mě úspěšně.

Během čtení knihy jsem ji několikrát musela odložit ať už kvůli učení nebo jiné knížce, kterou jsem musela vrátit do knihovny. Přesto některá místa byla přehnaně rozvleklá a jiná zase úžasná, že jste se nemohli odtrhnout. A konec byl na můj vkus trošku přehnaný.

Ze svého pohledu hodnotím 88 %.

zdroj anotace a obrázku: bux.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za tvůj komentář.