neděle 4. března 2012

Hra o trůny- George R. R. Martin


autor: George R. R. Martin
název v originále: A Game of Thrones
název v češtině: Hra o trůny
série (orig/cz): A Song of Ice and Fire/Píseň ledu a ohně
díl v sérii: 1.
nakladatelství: Talpress
vydáno: březen 2011
počet stran: 848


Anotace:
Úvodní část epického fantasy eposu odehrávajícího se ve světě temného středověku, mezi statečnými rytíři, mocnými čaroději, draky, zlovlky a čarostromy... Jako strážce severu lord Stark považuje za prokletí, když ho král Robert pověří úřadem pobočníka vladaře a vyšle ho na jih, odkud se zatím nikdo z jeho rodiny nevrátil. Bezejmenní staří bohové nemají na jihu žádnou moc, Starkova rodina je brzy rozdělena a pobočník sám je polapen do sítě nebezpečných intrik. Ba co hůř, v exilu ve Svobodných městech za mořem dospěl pomstou posedlý chlapec. Jako dědic šíleného Dračího krále, jehož rodina byla vyvražděna, si dělá nárok na trůn. A na severu, tam za Zdí, kde člověk nemůže nikdy říct, co je živé a co ne, se mezitím houfují mrtvé armády Jiných, které vyčkávají na konec léta a nadvládu dlouhé zimy. Příběh zrady a ambicí, lásky, čar a kouzel může začít.

Hodnocení:
Obálka není úplně špatná, ale na první pohled by mě určitě nezaujala tak, bych po knížce sáhla a zkoumala o čem má být. Tento účinek na mě spíš měla tloušťka. :D
Jinak obálka celkem hezky vystihuje prostředí, ve kterém se kniha odehrává nebo přinejmenším určité části. Les, sníh a jezdec na koni.

Začátek je seznamovací, v prologu se stane něco a my pořádně nevíme co. Dozvíme se to až v průběhu příběhu, kdy se začínáme orientovat v říše, ve které se příběh odehrává.
Počátek příběhu byl pro mě v jistém slova smyslu jakýmsi klidem před bouří. Zdánlivě všechno fungovalo bez problémů, to bylo velmi dobré, abychom si mohli prostředí lépe ve své hlavě vykreslit.
A poté už se tato idylka začala hroutit. Na zdánlivě jednoduchou linii se namotávaly další a další drobné nitky. Děj se z jednoduchého stával zamotávanějším a na konci se celý tento "zašmodrchanec" úplně přesypal.
Kniha má kapitoly, ale na rozdíl od většiny se liší v jejich pojetí. Kapitoly nejsou chronologickou posloupností z jednoho pohledu. Každá kapitola se zaměřuje na dění kolem jiné hlavní postavy, ale přesto mají zachovánu chronologickou posloupnost. Nicméně časová orientace v knize je jen orientační. Časové rozestupy mezi určitými událostmi mi zůstaly skryty. Ale dalo by se říci, že kniha se odehrává přibližně během jednoho roku.

Jak už jsem zmínila, každá z hlavní postav má věnovanou nějakou tu kapitolu. Je nám tedy umožněno ji poznat nejen z jejího vlastního pohledu, ale i pohledu ostatních lidí. Takže ten, kdo se zdál v jedné kapitole jako čestný a spravedlivý se nám nakonec může jevit jako domýšlivý.

V knize bych vyzdvihla jazykovou stránku (až na pár chybiček, které korektuře unikly). Jazyk používající starší výrazy, spisovnou formu, sem tam nějaký přechodník atd. dokonale pomáhal navodit atmosféru doby. Nespisovného jazyka využíváno jako prostředku vyjadřování pro níže postavené obyvatele. Sem tam se vyskytla slova či věty z jiného jazyka- dothračtiny.

I přes svých 800 stran je kniha velmi dobře čtivě psanou, děj má spád. A střídáním osob v jednotlivých kapitolách máme pořád pocit, že se něco děje. Jen bych ještě podotkla, že kniha je prezentována jako fantasy epos. Ale bylo tam celkem málo fantasy prvků, tedy vzhledem, k tomu na co jsem zvyklá. Neříkám, že je to špatně, jen jsem očekávala něco trochu jiného.

Celkově hodnotím 95 %


zdroj obrázku a anotace:  bux.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za tvůj komentář.